Η παχυσαρκία ορίζεται ως η περίσσεια του λίπους στο σώμα και συνοδεύεται από σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις στα πάσχοντα άτομα. Αναγνωρίσθηκε επίσημα ως νόσος το 1948, όταν ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τη συμπεριέλαβε στη Διεθνή Ταξινόμηση των Παθήσεων (International Classification of Diseases).
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου οφείλονται κυρίως στις κακές διατροφικές συνήθειες.
Πλέον η παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί και ως επιδημία αφού συνεχώς αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισής της και δεν κάνει διακρίσεις σε φύλο και ηλικία.
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι η πρόληψή της. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων (π.χ. αρτηριακή πίεση υψηλή), σακχαρώδη διαβήτη κλπ. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι η παχυσαρκία αποτελεί απειλή για την υγεία του ανθρώπου και κατ’επέκτασην του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου.
Η παχυσαρκία είναι δυνατό να εμφανιστεί σε όλη την διάρκεια ζωής του ατόμου και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με την βοήθεια ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής από εξειδικευμένο διαιτολόγο διατροφολόγο μπορεί να εξελιχθεί σε παθολογική κατάσταση με σοβαρές συνέπειες στην υγεία του ατόμου. (π.χ καρδιοπάθεια )
Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση παχυσαρκίας :
· μειωμένη φυσική δραστηριότητα (άσκηση )
· γενετικοί παράγοντες
· οικογενής παχυσαρκία
· λήψη φαρμάκων
· ψυχολογικοί παράγοντες
· ακανόνιστα γεύματα (π.χ 2 μεγάλα γεύματα τη μέρα)
Πώς θα ξέρω ότι είμαι παχύσαρκος και σε ποιο στάδιο βρίσκομαι;
Υπολογίζοντας τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μπορούμε να δούμε σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε. Εάν ο ΔΜΣ που υπολογίσαμε με την χρήση του παρακάτω τύπου ΔΜΣ = Β/Υ2
1. μικρότερος από 18,5 : το βάρος σας είναι κάτω του φυσιολογικού και θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό άμεσα.
2. Από 18,6 έως 25 : το βάρος σας είναι φυσιολογικό
3. Από 25,1 έως 30 : αυτή η τιμή δηλώνει ότι είστε υπέρβαρος και υπάρχει κίνδυνος για νοσήματα που συνδέονται άμεσα με την παχυσαρκία. Συστήνεται να επισκεφτείτε διαιτολόγο.
4. Από 30,1 έως 35 : αυτή η τιμή δηλώνει 1ο βαθμό παχυσαρκίας και απαιτείται άμεση παρέμβαση από κάποιον ειδικό διαιτολόγο για μείωση του σωματικού βάρους. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος εμφάνισης νοσημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία(υπέρταση, καρδιαγγειακά κλπ)
5. Από 35,1 έως 40 : αυτή η τιμή δηλώνει 2ο βαθμό παχυσαρκίας και απαιτείται άμεση παρέμβαση από κάποιον ειδικό διαιτολόγο για μείωση του σωματικού βάρους. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος εμφάνισης νοσημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία(υπέρταση, καρδιαγγειακά κλπ)
6. Μεγαλύτερο από 40 : η τιμή δηλώνει 3ο βαθμό παχυσαρκίας και απαιτείται άμεση παρέμβαση από κάποιον ειδικό διαιτολόγο για μείωση του σωματικού βάρους. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος εμφάνισης νοσημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία(υπέρταση, καρδιαγγειακά κλπ)
Εάν ο ΔΜΣ σας βρίσκεται σε κάποιο από τα στάδια 3 έως 6 πρέπει αν επισκεφτείτε άμεσα έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο διατροφολόγο.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία ;
Κύριος στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας παραμένει η απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας, με τη μείωση του ποσού της προσλαμβανομένης τροφής σε 500-1000 Kcals λιγότερο από τις ημερήσιες ανάγκες.
Έτσι, οι νέες οδηγίες, δίνουν έμφαση σε γενικές δίαιτες, χωρίς ιδιαίτερη αναφορά σε ποσοστά και αριθμούς. Σκοπός της δίαιτας είναι η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους, η διατροφή με υγιεινές τροφές, η διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Προτείνονται δύο γεύματα την εβδομάδα με παχιά ψάρια, όπως τόνο ή σολομό, ή κονσερβοποιημένα ψάρια, όπως σαρδέλες ή τόνο. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στα ευρήματα ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες, η αυξημένη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν ορισμένα ψάρια, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης καθορίζεται στα 300 mg για τους περισσότερους ανθρώπους, ενώ για όσους παρουσιάζουν καρδιολογικά προβλήματα ή αρτηριακή υπέρταση, η πρόσληψη χοληστερόλης, καθορίζεται στα 200 mg την ημέρα.
Επιτρέπεται στους υγιείς ενήλικες, την κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα, εφ' όσον η υπόλοιπη πρόσληψη χοληστερίνης είναι περιορισμένη, αφού σύμφωνα με άλλες έρευνες, η κατανάλωση αυγών και ιδιαίτερα του κρόκου, δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης του αίματος σε όλους.
Άλλες προτάσεις αφορούν τον περιορισμό του λίπους περιέχουν επεξεργασμένες τροφές όπως μπισκότα, κράκερ ή μαργαρίνες, τον περιορισμό του αλατιού σε 6 gr (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα και τον περιορισμό του αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.
Επισημαίνεται επίσης ότι το μέγεθος των μερίδων, παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη παχυσαρκίας, ενώ οι τροφές που περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους, δεν έχουν απαραίτητα και λίγες θερμίδες, Τέλος, προτείνεται γρήγορο βάδισμα τουλάχιστον 30 λεπτών την ημέρα, με σκοπό τόσο τη σωματική άσκηση όσο και την κατανάλωση θερμίδων.
Σωματική άσκηση
Παράλληλα θα πρέπει να αυξάνεται η σωματική άσκηση, η οποία βοηθάει στη μεγαλύτερη δυνατή απώλεια σωματικού λίπους, με παράλληλη διατήρηση ή και ενίσχυση του μυϊκού ιστού. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της άλιπης μάζας στο σώμα, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο βασικός μεταβολισμός. Δηλαδή πολύ απλά, 'καίμε' περισσότερες θερμίδες.
Φαρμακευτική αγωγή
Η φαρμακευτική αγωγή της παχυσαρκίας θα πρέπει να αποτελεί το δεύτερο βήμα για την αντιμετώπισή της. Το παχύσαρκο άτομο θα πρέπει να καταφεύγει σε χρήση φαρμάκων μόνο όταν η διαιτολογική αντιμετώπιση έχει αποδεδειγμένα αποτύχει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η χρήση των φαρμάκων, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συνδυάζεται με πληθώρα ανεπιθύμητων παρενεργειών.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η χρήση φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας δεν απαλλάσσει το παχύσαρκο άτομο από την ανάγκη να υποβληθεί σε δίαιτα και σωματική άσκηση. Απλά βοηθάει περισσότερο στην απώλεια βάρους αλλά και στην αποφυγή υποτροπής.
Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται η χειρουργική επέμβαση, η οποία όμως αποτελεί την έσχατη λύση σε παχύσαρκα άτομα στα οποία δεν έχει πετύχει κάποια άλλη μέθοδος αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας. Παρόλο που αποτελεί την τελευταία λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ατόμου όπως είναι η δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου