Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Πρωτεϊνικές δίαιτες. Ποια είναι η αλήθεια ; έχει όντως τα αποτελέσματα που υπόσχεται και ποιοι οι κίνδυνοι ;


Έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο ενός ιατρού που υποστηρίζει ότι η πρωτεϊνική δίαιτα είναι η ιδανικότερη για την μείωση βάρους.

Διαβάζοντας  την εισαγωγή αμέσως καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά σχετικά με τις οδηγίες που δίνει. Περιγράφει στην εισαγωγή ένα περιστατικό με άτομο παχύσαρκο, όπου συστήνει να τρέφεται για 5 μέρες αποκλειστικά με κρέας χωρίς λίπος και να πίνει πολύ νερό !! Το αποτέλεσμα σε 5 μέρες να χάσει 5,4 κιλά.
Συνεχίζει τη διατροφή αυτή για άλλες 5 μέρες. Αποτέλεσμα να χάσει άλλα τόσα κιλά.  Συστήνει να γίνουν εξετάσεις αιματολογικές και ούρων για να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου, ουρία κλπ, δείχνουν ότι όλα είναι φυσιολογικά. Εν τέλει μετά από 20 μέρες ο ασθενής έχει χάσει συνολικά 10 κιλά !!!

Παράξενο μου φαίνεται και πολύ ανθυγιεινός τρόπος για να χάσει ένα άτομο τα περιττά κιλά…. Δεν αναφέρει αν τελικά έχασε ο ασθενής του όλα τα περιττά κιλά και φυσικά ούτε εάν κατάφερε να διατηρήσει το νέο βάρος του. Επίσης παρατήρησα ότι δεν εκπαιδεύτηκε διατροφικά ο ασθενής, να μάθει δηλαδή τι είναι η υγιεινή διατροφή και τα πλεονεκτήματά της. Δεν αναφέρει πουθενά το ιατρικό και το διατροφικό ιστορικό του ασθενούς πριν συστήσει τέτοιου είδους διατροφή.
Συνήθως τα παχύσαρκα άτομα εμφανίζουν ανεβασμένη τιμή χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων. Επίσης μπορεί να έχουν ανεβασμένο σάκχαρο. Πού είναι λοιπόν η αξιολόγηση του ασθενούς ;;

Από περιέργεια και μόνο συνεχίζω  την ανάγνωση του βιβλίου. Παρακάτω περιγράφει τα στάδια που ανέπτυξε για τη συγκεκριμένη διατροφή

Στάδιο 1ο.  Πρωτεϊνική  «επίθεση» για 2-7 μέρες. Μόνο τροφές όπως κρέας, αυγά κλπ πλούσιες σε πρωτεΐνες.
Είναι δυνατόν για μια εβδομάδα να μην καταναλώσεις φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ρύζι, μακαρόνια ψωμί κλπ;;; Από πού θα βρει ενέργεια ο οργανισμός για τις βασικές λειτουργίες του ;;

Στάδιο 2ο. Συνέχιση της πρωτεϊνικής διατροφής και προσθήκη σταδιακά λαχανικών μόνον!
Άντε έβαλε και λίγα λαχανικά στη δίαιτα, μετά όμως από τόσες μέρες αποχής δεν θα επηρεαστεί το έντερο, θα γίνει ανεκτό από τον οργανισμό αυτή η αλλαγή από το καθόλου στο πολύ ;; Δεν το νομίζω.

Στάδιο 3ο. Το ονομάζει «φάση ενοποίησης»  είναι το πιο κρίσιμο στάδιο λόγω της μεγάλης απώλειας κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος της επαναπρόσληψης βάρους.
Φυσικά και είναι πιθανότερο να ξαναπάρει τα κιλά που έχασε ο ασθενής με κίνδυνο να βάλει περισσότερα !! Κι αυτό διότι ο οργανισμός παθαίνει σοκ από την απότομη αλλαγή και θέλει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή!

Στάδιο 4ο. Σταθεροποίηση . πώς θα γίνει, απλά με 3 βήματα 1) 1 μέρα τη βδομάδα να κάνεις το 1ο στάδιο,2)μην χρησιμοποιείς ανελκυστήρα ή κυλιόμενες σκάλες ανέβα από τις σκάλες, 3) κάθε μέρα να τρως 3 κουταλιές της σούπας βρώμη.
Αυτές οι οδηγίες είναι πολύ γενικές !! Στην πιο απλή περίπτωση που το άτομο απεχθάνεται τη βρώμη που συστήνει τι θα κάνει ;ποια είναι η εναλλακτική του;

Όσο προχωρώ με την ανάγνωση του βιβλίου όλο και περισσότερα ερωτηματικά έχω στο μυαλό μου.
Πού είναι η εξατομικευμένη διατροφή ;; Δεν είμαστε όλοι το ίδιο , κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός.
 Πώς γίνεται να ακολουθούν όλοι την ίδια διατροφή; Αν το άτομο πάσχει από κάποια ασθένεια τι γίνεται ;
Δεν πρέπει να ληφθεί η κατάσταση υγείας του ασθενούς σοβαρά;

Ωστόσο συνεχίζω….. με εκπλήσσει το γεγονός ότι γράφει για τους υδατάνθρακες ότι δεν είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό  μας και το τεκμηριώνει λέγοντας ότι ό οργανισμός μας μπορεί να παράγει γλυκόζη από το κρέας , λίπη και τη ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει και για τα λίπη !!!

Παρακάτω υποστηρίζει ότι ακόμα και ασθενείς με νεφροπάθεια μπορούν να ακολουθήσουν την πρωτεϊνική διατροφή που συστήνει εφόσον καταναλώνουν 3 λίτρα νερό τη μέρα…… εδώ τι να πω ;;; είναι δυνατόν σε νεφροπαθή να συστήνεται πρωτεϊνική δίαιτα;;

Έξω φρενών.
Δεν άντεξα άλλο και το έκλεισα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου