Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Αλάτι και διατροφή

Το αλάτι στις μέρες μας κατέχει πολύ υψηλή θέση στην κουζίνα μας. Παρόλο που ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει την κατανάλωση έως 5γρ. τη μέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού), η μέση ημερήσια πρόσληψη βάση ερευνών φαίνεται να φτάνει τα 8,7γρ. αλατιού ανά μέρα. Στην Κροατία εκτιμούν ότι η πρόσληψη αλατιού φτάνει και τα 12γρ/ μέρα.

Η μεγαλύτερη ποσότητα νατρίου προέρχεται κυρίως από επεξεργασμένα τρόφιμα, φαγητά εστιατορίου και φτάνει μέχρι και το 77%, ενώ η περιεκτικότητα των τροφίμων σε νάτριο είναι μόλις 12% κι όταν παρασκευάζονται τα γεύματα στο σπίτι μειώνεται το ποσοστό αυτό στο 5%.

Στην Ολλανδία παρόλο που εφαρμόστηκε πολιτική ενημέρωσης για την μείωση πρόσληψης νατρίου (σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαν και εταιρίες μειώνοντας την ποσότητα αλατιού σε επεξεργασμένα τρόφιμα)  δεν φάνηκε σημαντική μείωση στην ημερήσια πρόσληψη αλατιού.

Ποιοι οι κίνδυνοι από την υψηλή πρόσληψη αλατιού;

Έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε υπέρταση, καρδιαγγειακές βλάβες και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του στομάχου. Οι θάνατοι που οφείλονται σε αυτά μπορούν να μειωθούν με αύξηση της πρόσληψης καλίου και παράλληλη μείωση της πρόσληψης αλατιού.

Πως μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσληψη αλατιού;

Για αρχή αφαιρέστε την αλατιέρα από το τραπέζι σας !! Τις περισσότερες φορές η προσθήκη αλατιού στο πιάτο μας είναι περιττή και γίνεται μηχανικά.

Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι !! έτσι θα έχετε εσείς τον έλεγχο για την ποσότητα του αλατιού στο φαγητό σας.

Όταν μαγειρεύετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι είναι  αρκετά για την παρασκευή γεύματος για 6 άτομα.

Για να δώσετε περισσότερη νοστιμιά στα φαγητά σας επιλέξτε μπαχαρικά και βότανα όπως βασιλικό, δυόσμο, δεντρολίβανο, σκόρδο, ρίγανη κάρυ κλπ.

Αποφύγετε να τρώτε από ταχυφαγεία (fast food).  Λόγω του ότι το αλάτι χρησιμοποιείται σαν βελτιωτικό γεύσης και ως συντηρητικό η περιεκτικότητα τέτοιου τύπου γευμάτων  σε αλάτι είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στις «κρυφές» πηγές αλατιού που βρίσκεται σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλαντικά, διάφορες σάλτσες και σως, αλατισμένους ξηρούς καρπούς κλπ.


Να διαβάζετε πάντα τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων. Φαινομενικά κάποιο τρόφιμο μπορεί να φαίνεται αθώο αλλά η περιεκτικότητα του σε νάτριο στην πραγματικότητα να είναι υψηλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου