Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Διατροφικές συμβουλές για ισχυρό ανοσοποιητικό!


Ήρθε κι ο Σεπτέμβριος μαζί και το Φθινόπωρο ! Ελπίζω να είχατε όπως κι εγώ ξέγνοιαστες και χαρούμενες διακοπούλες! Τώρα όμως κεφάλια μέσα και δουλειά! Αχ τι ωραίο και νοσταλγικό που είναι το Φθινόπωρο… αλλά και αγωνία, άγχος για τις ιώσεις.
Το μυστικό για να προλάβουμε τις ιώσεις αλλά και για να τις αντιμετωπίσουμε είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.
Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά!

Τι είναι το ανοσοποιητικό ; 
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα οργάνων υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών, και ο θύμος αδένας. Σε αυτά δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Δευτερεύοντα όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι αμυγδαλές, ο σπλήνας, τα λεμφογάγγλια και οι πλάκες Peyer. (http://el.wikipedia.org/)

Τι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα ;
Η κακή διατροφή, το άγχος ,η στεναχώρια, το στρες (πνευματικό και σωματικό), η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση σε χημικές ουσίες (ακόμα και η συνεχείς έκθεση σε οικιακά καθαριστικά), υποθερμιδικές δίαιτες, εξαντλητικές δίαιτες, η λήψη φαρμάκων, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού (υπερφαγία) κλπ.
Μαζί θα αναλύσουμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας διατροφικά. Όπως προανέφερα η υποθερμιδικές – εξαντλητικές δίαιτες (πχ. Ζώνης, αποτοξίνωσης κλπ) δεν μας βοηθούν! Αντιθέτως προκαλούν εξάντληση στον οργανισμό λόγω της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, βιταμινών, πρωτεϊνών,  λιπών, υδατανθράκων κλπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κόπωσης, κούρασης, ζάλης, αδυναμίας, πτώση αιμοσφαιρίνης-αιματοκρίτη κλπ. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί αδυναμία συγκέντρωσης, τριχόπτωση και εύθρυπτα νύχια.Η κακή διατροφή επίσης αποδυναμώνει τον οργανισμό μας. Η συχνή κατανάλωση τροφής από ταχυφαγεία και επεξεργασμένων τροφίμων (πχ, πατατάκια, σνακ) προσφέρουν «κούφιες θερμίδες» στον οργανισμό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη θωράκιση της υγείας μας. Η  κατανάλωση τροφών από ταχυφαγεία οδηγεί σε επεισόδια υπερφαγείας και εντέλει σε παχυσαρκία με όλες τις σύνοδες παθήσεις.

Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας;

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή !!! 
Αναλυτικότερα η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ενισχύει τον οργανισμό με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την άμυνά του.
Η πιο γνωστή βιταμίνη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η βιταμίνη C. (Ας θυμηθούμε λιγάκι τη μαμά ή τη γιαγιά μας που μας πρόσφεραν φυσικό χυμό πορτοκάλι κι ας μην θέλαμε για να μας περάσει το κρύωμα! ). Η βιταμίνη C τη βρίσκουμε σε πληθώρα φρούτων και λαχανικών. Ενδεικτικά βρίσκετε σε: φράουλες, πιπεριές, τομάτες, μπρόκολο, μαϊντανός, ροδάκινο, κουνουπίδι, εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι κλπ).

Το ξέρατε ότι τα γαλακτοκομικά ζύμωσης βοηθούν στο ανοσοποιητικό ;
 Γι αυτό λοιπόν επιλέγουμε γιαούρτι με πέτσα, κεφίρ κ.ά. τα οποία είναι πλούσια σε μικροοργανισμούς φιλικούς προς τον οργανισμό μας.

Η βιταμίνη Ε συμβάλλει κι αυτή στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας!
Η σημαντικότερη λειτουργία της είναι η προστασία των λιπιδίων μεμβράνης και των αποθηκευμένων λιπιδίων, από την αποδόμησή τους μέσω της υπεροξειδάσης. Τα φυτικά βλαστάρια και οι σπόροι, τα έλαια και τα προϊόντα τους είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε. Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά μπορεί να κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Ε λόγω της περιορισμένης πρόσληψης φυτικών ελαίων.

Σκορδάκι παρεξηγημένο! 
Έχει αντιμικροβιακές,  αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Το μόνο αρνητικό του η μυρωδιά! Αν και μαγειρεμένο δεν είναι τόσο έντονη J

Φάτε μέλι J
Είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Συνδυάζετε με γιαουρτάκι ως απογευματινό ή το αλείφουμε στο ψωμάκι μας (ή φρυγανιά) για πρωινό!

Βιταμίνη D!
 Δανοί ερευνητές δήλωσαν ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την  ενεργοποίηση της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού. Στην Ελλάδα δεν εμφανίζονται ελλείψεις σε αυτή λόγω της μεγάλης έκθεσής μας στον ήλιο. J  (http://www.diatrofi.gr/)
Ακόμη ευεργετικά για το ανοσοποιητικό μας είναι τα ω3 λιπαρά οξέα! Πως μας βοηθούν ; καταρχήν ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προστατεύουν τα αγγεία μας και την καρδιά μας. Είναι απαραίτητα για τη ανάπτυξη του μυϊκού και νευρικού συστήματος όσο αλλά και του εγκεφάλου!

Που θα τα βρούμε τα ω3; Ρίξτε μια ματιά στον πιο κάτω πίνακα!

 Μην ξεχνάτε την άσκηση!

Ένα άτομο που αθλείται συστηματικά (έστω 30’ περπάτημα τη μέρα) και ακολουθεί υγιεινή διατροφή κινδυνεύει λιγότερο από ιώσεις. Κι αν τύχει και την «αρπάξει» θα είναι σε ήπια μορφή!

Τώρα ξέρετε τα «μυστικά» για να ενισχύστε τον οργανισμό σας και θωρακίστε τον πριν την «αρπάξετε». J

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου