Οι
περισσότερες γυναίκες επιθυμούμε σε κάποια φάση της ζωής μας να φέρουμε στον
κόσμο το αγγελούδι μας. Όταν έρθει αυτή η στιγμή συνήθως η χαρά που μας
πλημμυρίζει ως μέλλουσα μητέρα είναι απερίγραπτη. Ακόμα και σήμερα θεωρείται
ότι κατά την κύηση, η εγκυμονούσα πρέπει να τρώει για 2, όπως λέγανε οι
παλαιότεροι. Αυτό όμως είναι λάθος !!!!
Πλέον είναι
ευρέως γνωστόν ότι το υπερβάλλον βάρος πιθανόν να προκαλέσει επιπλοκές κατά τη
διάρκεια της κύησης, όσο και κατά τον τοκετό καθώς και στην μετέπειτα ζωή του
νεογνού.
Στο 1ο
τρίμηνο της κύησης, οι ενεργειακές ανάγκες της μέλλουσας μητέρας αυξάνουν πολύ
λίγο. Μόνο κατά 150 θερμίδες ανά μέρα!!! Αυτές μπορούν εύκολα να καλυφθούν π.χ.
1 φέτα ψωμί και 50γρ. τυρί. Οπότε είναι προφανές ότι πρέπει να δώσουμε βάση στη
διατροφή μας και να μην κάνουμε υπερβολές με πρόφαση την εγκυμοσύνη. Στο 2ο
και 3ο τρίμηνο της κύησης, οι ενεργειακές ανάγκες της μητέρας
αυξάνουν κατά 350 θερμίδες ανά μέρα.
Ωστόσο είναι
πολύ σημαντικό να προσέξουμε όχι μόνο την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε
αλλά και την ποιότητα. Αυτό είναι άλλωστε και το μυστικό για μια υγιεινή
διατροφή.
|
Τι πρέπει με λίγα λόγια
να τρώμε:
|
|
Φρούτα
|
|
περιέχουν
υδατάνθρακες που μας παρέχουν ενέργεια, βιταμίνη c, κάλιο και φυτικές ίνες. Είναι
καλό να προτιμάμε φρούτα εποχής.
|
|
Λαχανικά
|
|
περιέχουν
υδατάνθρακες που μας παρέχουν ενέργεια, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και
φυτικές ίνες. Καλύτερα να επιλέγουμε λαχανικά εποχής.
|
|
Γάλα και γαλακτοκομικά
|
|
Περιέχουν
πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α, D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σημαντικό να
προσέξουμε τα λιπαρά !!!
|
|
Κρέας,πουλερικά, όσπρια, ξηροί
καρποί, ψάρια, αυγά
|
|
Είναι
πλούσια σε πρωτείνες, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του
συμπλέγματος Β καθώς και σε λίπος !!! γιαυτό και η κατανάλωση κυρίως του
κρέατος πρέπει να είναι περιορισμένη (επιλέξτε άπαχα κομμάτια). Επίσης οι
ξηροί καρποί συστήνονται να είναι ανάλατοι και να καταναλώνονται σε μέτριες
ποσότητες. Τα ψάρια αποτελούν πλούσιες πηγές σε ωμέγα λιπαρά οξέα.
|
|
Ψωμί και δημητριακά
|
|
Περιέχουν
σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες του
συμπλέγματος Β και κάλιο
|
|
Λιπαρά
|
|
Χρήσιμα
για την πρόσληψη των απαραίτητων λιπαρών οξέων και των λιποδιαλυτών βιταμινών
(Α-D-E-K). Συστήνεται να καταναλώνουμε κυρίως φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο
και να περιορίζουμε τα ζωικά λίπη. Ακόμη πρέπει να αποφεύγουμε τα
υδρογονωμένα λίπη που περιέχονται σε έτοιμες σάλτσες, σνακ κλπ.
|
|
Νερό
|
|
Το νερό
αποτελεί το 60% της σύστασης του σώματος μας. Επομένως είναι απαραίτητη η
επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού καταναλώνοντας 1,5 – 2 λίτρα νερό καθημερινά
Ακόμα και
αν δεν νιώθουμε δίψα πρέπει να πίνουμε νερό.
|
|
Τι πρέπει να αποφεύγουμε :
|
|
Λίπη
|
|
Να
αποφεύγουμε τα υδρογονωμένα λίπη όπως έτοιμες σάλτσες, σνακ κλπ.
|
|
Επεξεργασμένα κρεατικά
|
|
π.χ.
κονσέρβες, καπνιστά, αλλαντικά
|
|
Γενικότερα επεξεργασμένες τροφές
|
|
Να
προτιμάμε τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία όπως ψωμί ολικής άλεσης
|
|
Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
π.χ.
σαρδέλες κονσέρβας, μανιτάρια κλπ.
|
|
Γλυκά
|
|
Να
αποφεύγουμε την απλή ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα γλυκά (κυρίως τα έτοιμα του
εμπορίου), σφολιατοειδή κλπ
|
Σύμφωνα με
τους παραπάνω πίνακες βλέπουμε ότι πρέπει να τρώμε απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων
και με τη βοήθεια διαιτολόγου-διατροφολόγου
να σχεδιάσουμε το διαιτολόγιό μας για να καλύψουμε τις θρεπτικές μας
ανάγκες τόσο κατά τη διάρκεια της κύηση όσο και μετά κατά το θηλασμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου