Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΘΕΙΑΜΙΝΗ ή Β1



Η θειαμίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ευαίσθητη στη θερμοκρασία και την οξείδωση. Η απορρόφηση της συμβαίνει κυρίως στο δωδεκαδάκτυλο αφού απελευθερωθεί στον εντερικό αυλό κατά τη διάρκεια της πέψης. 
Συνολικά ο οργανισμός περιέχει ~30mg θειαμίνης, το 40% της οποίας βρίσκεται στους μύες. Αφού οι αποθήκες της είναι τόσο περιορισμένες σε συνδυασμό με το μικρό χρόνο ημίσιας ζωής της, είναι απαραίτητη η καθημερινή εξωγενής της πρόσληψη.
Η απέκκριση είναι κυρίως νεφρική είτε ως θειαμίνη με τη μορφή του θειικού εστέρα, είτε με τη μορφή κάποιου άλλου μεταβολίτη.
Η θειαμίνη απαντάται σε όλες τις ζωικές τροφές. Καλές πηγές είναι αρκετά είδη ψαριού π.χ. γλώσσα, το συκώτι, το κρέας ιδιαίτερα το χοιρινό και ο κρόκος του αυγού. Επίσης τα πλήρη σιτηρά, πατάτες, όσπρια, σόγια είναι καλές φυτικές πηγές. Οι ανάγκες σε θειαμίνη ποικίλουν ανάλογα με την κατανάλωση ενέργεια.

Συστήνεται ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες 1,1-1,2mg/μέρα και 0,5-0,6 για μικρά παιδιά.

Η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ ελαττώνει την απορρόφησή και το μεταβολισμό της. Το κλασσικό σύνδρομο ανεπάρκειας της θειαμίνης είναι το beriberi. Η υγρή μορφή προκαλεί γενικευμένο οίδημα. Στην ξηρή μορφή κυριαρχούν οι νευρικές βλάβες σε παιδιά που θηλάζουν και μπορεί να σχετίζεται με δυσαπορρόφηση στους υδατάνθρακες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου