Η
βιταμίνη Α μπορεί να ληφθεί είτε ως προβιταμίνη από φυτικές πηγές είτε με τη
μορφή του εστέρα της με λιπαρό οξύ. Η ρετινόλη είναι μια μορφή μεταφοράς και
ένα ενδιάμεσο μεταβολικό προϊόν. Η βιταμίνη Α ρυθμίζει την αύξηση και τη
διαφοροποίηση πολλών κυττάρων και ιστών. Επηρεάζει κυρίως το βλεννογόνο της
αναπνευστικής οδού. Η παρατεταμένη ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α οδηγεί σε
μεταπλασία του αναπνευστικού επιθηλίου, μια προκαρκινοματώδη κατάσταση.
Επίσης
ελέγχει τη μορφογένεση πολλών ιστών κατά τη διάρκεια της εμβρυακής ανάπτυξης. Σε
μια μικτή δίαιτα το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης Α προέρχεται από εστέρες
ρετινύλης, που περιέχονται σε ζωικά προϊόντα.
Η κατανάλωση 5-10γρ συκωτιού/μέρα
αρκεί για να καλύψει τις συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις. Το χέλι, ο τόνος
και η ρέγγα που περιέχουν 0,2-0,7mg/100γρ είναι
επίσης καλές πηγές βιταμίνης Α. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη κυμαίνεται από
0.7 έως 0,9mg/μέρα για τους ενήλικες και στα
παιδιά η ημερήσια πρόσληψη κυμαίνεται από 0,3 έως 0,6mg/μέρα (ή 300 έως 600μg/μέρα).
Οι αναφορές για υπερβιταμίνωση είναι σπάνιες και παρατηρούνται κυρίως σε
παιδιά που λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα βιταμίνης Α. Η ανεπάρκεια
βιταμίνης είναι το κύριο αίτιο τύφλωσης μετά τα 65.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου