Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΡΕΤΙΝΟΛΗ (ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α)


Η βιταμίνη Α μπορεί να ληφθεί είτε ως προβιταμίνη από φυτικές πηγές είτε με τη μορφή του εστέρα της με λιπαρό οξύ. Η ρετινόλη είναι μια μορφή μεταφοράς και ένα ενδιάμεσο μεταβολικό προϊόν. Η βιταμίνη Α ρυθμίζει την αύξηση και τη διαφοροποίηση πολλών κυττάρων και ιστών. Επηρεάζει κυρίως το βλεννογόνο της αναπνευστικής οδού. Η παρατεταμένη ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α οδηγεί σε μεταπλασία του αναπνευστικού επιθηλίου, μια προκαρκινοματώδη κατάσταση. 
Επίσης ελέγχει τη μορφογένεση πολλών ιστών κατά τη διάρκεια της εμβρυακής ανάπτυξης. Σε μια μικτή δίαιτα το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης Α προέρχεται από εστέρες ρετινύλης, που περιέχονται σε ζωικά προϊόντα. 
Η κατανάλωση 5-10γρ συκωτιού/μέρα αρκεί για να καλύψει τις συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις. Το χέλι, ο τόνος και η ρέγγα που περιέχουν 0,2-0,7mg/100γρ είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης Α. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη κυμαίνεται από 0.7 έως 0,9mg/μέρα για τους ενήλικες και στα παιδιά η ημερήσια πρόσληψη κυμαίνεται από 0,3 έως 0,6mg/μέρα (ή 300 έως 600μg/μέρα).
Οι αναφορές για υπερβιταμίνωση είναι σπάνιες και παρατηρούνται κυρίως σε παιδιά που λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα βιταμίνης Α. Η ανεπάρκεια βιταμίνης είναι το κύριο αίτιο τύφλωσης μετά τα 65. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου