Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ ή Β2


Η ελεύθερη ριβοφλαβίνη απορροφάται στο εγγύς λεπτό έντερο αφού αποφωσφορυλιωθεί, είναι ανθεκτική στη θερμότητα αλλά και φωτοευαίσθητη. Η απορρόφηση στο έντερο είναι ενεργητική και υπόκειται στην κινητική του κορεσμού.
Απεκκρίνεται ενεργητικά από τα νεφρικά σωληνάρια είτε ως ριβοφλαβίνη είτε με τη μορφή μεταβολιτών. Η συγκέντρωσή της στα ούρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης του επιπέδου της, ποσότητα <40μg ριβοφλαβίνης/γρ κρεατινίνης υποδηλώνει ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης.
 Βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις τροφές, ωστόσο αφθονεί στην μαγιά. Επειδή η ριβοφλαβίνη είναι συνδεδεμένη με πρωτεΐνη, τα προϊόντα συμπυκνωμένου γάλακτος π.χ. τυρί διαθέτουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ριβοφλαβίνη.

Συστήνεται η πρόσληψη 1.1-1.3mg Β2/μέρα για τους ενήλικες και 0.5-0.6mg Β2/μέρα για τα μικρά παιδιά.

Η ανεπάρκεια στις βιομηχανοποιημένες χώρες είναι σπάνια. Τα συμπτώματα ανεπάρκειας επηρεάζουν τους βλεννογόνους της κεφαλής, το μεταβολισμό του σιδήρου προκαλώντας σε προχωρημένα στάδια υπόχρωμη αναιμία. Επειδή η ανεπάρκεια της είναι σπάνια συνήθως παρατηρείται σε συνδυασμό και με άλλες ανεπάρκειες σε βιταμίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου