Η
ελεύθερη ριβοφλαβίνη απορροφάται στο εγγύς λεπτό έντερο αφού αποφωσφορυλιωθεί,
είναι ανθεκτική στη θερμότητα αλλά και φωτοευαίσθητη. Η απορρόφηση στο έντερο
είναι ενεργητική και υπόκειται στην κινητική του κορεσμού.
Απεκκρίνεται
ενεργητικά από τα νεφρικά σωληνάρια είτε ως ριβοφλαβίνη είτε με τη μορφή μεταβολιτών.
Η συγκέντρωσή της στα ούρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης του επιπέδου
της, ποσότητα <40μg ριβοφλαβίνης/γρ κρεατινίνης υποδηλώνει ανεπάρκεια
ριβοφλαβίνης.
Βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις τροφές, ωστόσο αφθονεί στην μαγιά.
Επειδή η ριβοφλαβίνη είναι συνδεδεμένη με πρωτεΐνη, τα προϊόντα συμπυκνωμένου
γάλακτος π.χ. τυρί διαθέτουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ριβοφλαβίνη.
Συστήνεται
η πρόσληψη 1.1-1.3mg Β2/μέρα για τους ενήλικες και 0.5-0.6mg Β2/μέρα
για τα μικρά παιδιά.
Η ανεπάρκεια στις βιομηχανοποιημένες χώρες είναι σπάνια. Τα συμπτώματα ανεπάρκειας επηρεάζουν τους βλεννογόνους της κεφαλής, το μεταβολισμό του σιδήρου προκαλώντας σε προχωρημένα στάδια υπόχρωμη αναιμία. Επειδή η ανεπάρκεια της είναι σπάνια συνήθως παρατηρείται σε συνδυασμό και με άλλες ανεπάρκειες σε βιταμίνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου