Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Αξιολόγηση θρεπτικής ποιότητας του fast food σε παιδιά


Ένας σημαντικός στόχος της δημόσιας υγείας είναι η εξασφάλιση της ποιότητας των θρεπτικών συστατικών για την επαρκή και τη βέλτιστη ανάπτυξη των παιδιών. Η επαρκής ή βέλτιστη ποιότητα των θρεπτικών συστατικών αποτελεί το επίκεντρο πολλών οργανισμών που δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής υγείας.

Δύο τάσεις παρακινούν την ανάγκη για αξιολόγηση της θρεπτικής αξίας των παιδικών γευμάτων από ταχυφαγεία (fast food) πρώτον η αύξηση του επιπολασμού  της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία και δεύτερων η αυξημένη κατανάλωση τροφής εκτός σπιτιού. Αυτή η συνεχώς αυξανόμενη μόδα που επικρατεί και προκαλεί την παιδική παχυσαρκία έχει ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της επικράτησης της παιδικής παχυσαρκίας κατά τα τελευταία 30 χρόνια.
Ταυτόχρονα η σίτιση των παιδιών εκτός σπιτιού αυξήθηκε κατά 20% στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και έφτασε στο 32% στα μέσα του ’90. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η σίτιση εκτός σπιτιού συμβάλλει κατά 30-42% στο σύνολο των ενεργειακών απαιτήσεων ενώ ταυτόχρονα το φαγητό αυτό είναι λιγότερο θρεπτικό από το σπιτικό.
Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύνδεσμος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να περιοριστεί η σίτιση τόσο σε  ταχυφαγεία (fast food) όσο και σε εστιατόρια στα πλαίσια μιας προσπάθειας μείωσης της παχυσαρκίας. 
Σε σύγκριση με το σπιτικό φαγητό , το ‘γρήγορο φαγητό’  περιέχει περισσότερες θερμίδες, λιπίδια, κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη, σάκχαρα και νάτριο.  

Έρευνες σε εθνικό επίπεδο δείχνουν επίσης ότι οι καταναλωτές των ταχυφαγείων (fast food) καταναλώνουν περισσότερο λίπος, ζάχαρη, αναψυκτικά ενώ αντίθετα καταναλώνουν μειωμένες ποσότητες γάλακτος, φρούτων και λαχανικών.

Στόχος της έρευνας είναι η αξιολόγηση της θρεπτικής ποιότητας των τροφίμων στα ταχυφαγεία (fast food) που προσφέρονται στα παιδιά ως ‘παιδικό γεύμα’
-     Η έρευνα εξέτασε την ποιότητα των παιδικών γευμάτων χρησιμοποιώντας κριτίρια από το εθνικό πρόγραμμα σίτισης του μεσημεριανού γεύματος στα σχολεία. Συγκρίθηκαν οι αναλύσεις της θρεπτικής αξίας των γευμάτων που προσφέρονται από γνωστές αλυσίδες fast food. Για κάθε γεύμα αναλύθηκε ως προς τη συνολική ενέργεια το ποσοστό ενέργεια από το λίπος, το σύνολο των λιπαρών, τα κορεσμένα λιπαρά, το νάτριο, τους ολικούς υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες, τη ζάχαρη, τις πρωτεΐνες, τη βιταμίνη Α, τη βιταμίνη C, το ασβέστιο, το σίδηρο, την ποιότητα ενέργειας στα τρόφιμα και κατά πόσο ακολουθούνται οι προδιαγραφές – κριτήρια του εθνικού προγράμματος σίτισης στα σχολεία
-     Ως αποτέλεσμα της έρευνας βρέθηκε ότι κάτω από το 3% των παιδικών γευμάτων ακολουθούν όλα τα κριτήρια. Αυτοί που τα ακολουθούσαν πρόσφεραν μία μερίδα φρούτου και μία μερίδα γάλακτος ενώ περιείχαν περίπου 1/3 λιπαρά, 1/6 πρόσθετα σάκχαρα, διπλάσιο σίδηρο και τριπλάσιο ασβέστιο και βιταμίνη Α από τα παιδικά γεύματα που δεν πληρούσαν τα κριτήρια και τα οποία τα βασίζονταν σε γεύματα σε μορφή σάντουιτς, με αποτέλεσμα τιμές  μεγαλύτερες κατά 1,5 φορά σε ενέργεια και πιο πυκνά γεύματα.
-    Το συμπέρασμα από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι τα παιδικά γεύματα που πληρούσαν τις προϋποθέσεις είναι σπάνια. Αυτά τα γεύματα μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου